Lär dig hur Virtual reality (VR) fungerar på riktigt

Så mycket som jag önskar att jag kunde säga att jag njuter av en trevlig semester på stranden så gör jag inte det.

Egenligen har jag bara en liten kartong framför ögonen som direkt tar mig till stranden, fast ändå inte.

Så hur gjorde denna lilla kartong för att få mig att tro att jag är flera tusen mil bort från där jag egentligen är? Hur går det till när man skapar en virtuell verklighet?

Vi tar oss en titt på vad som finns inuti ett par VR glasögon

vr på insidan

Om vi nu öppnar upp denna lilla låda gjord utav mestadels kartong så ser den rätt simpel ut på insidan. Det finns en plats där man kan placera sin telefon, resten av den ser ut som en helt vanlig kartong fast med två stycken plastlinser.

Det är just dessa linser som är avgörande. För att intala min hjärna och mina ögon om att det jag ser runtom mig är min egen Virtual Reality, det är dessa som skapar själva 3D-upplevelsen.

LÄS ÄVEN: Vi har rankat alla bäst i test VR glasögonen, se här!

3D-vision är faktiskt ganska enkelt

Vi har två ögon som sitter med cirka 5-7 centimeters avstånd emellan varandra och på grund av denna separation ser var och en av våra ögon världen från ett lite annorlunda perspektiv. Vår hjärna sammanställer dessa två olika perspektiv och skapar en känsla av djup i det vi ser.

Detta är något som tåls att testa

Håll ut tummen framför dig och stäng ditt vänstra öga.

Försök nu att stänga ditt högra öga.

Märk nu hur din tumme hoppar lite till vänster respektive höger när du växlar mellan de olika ögonen.

Om vi nu sätter vår tumme lite närmare ögonen och prövar göra om samma procedur igen.

Då verkar tummen göra ett ännu större hopp, eller hur?

Beroende på hur nära eller långt ifrån dina ögon du håller din tumme, desto större eller mindre blir hoppet när du växlar mellan vänster/höger öga.

Vår hjärna får en uppfattning om hur långt ifrån ett objekt är tack vare att den tar in och arbetar med de två olika bilderna som skickas från respektive öga. Det är detta som är 3D-vision. Hjärnans sätt att skapa en djup syn tack vare de två olika bilderna som den slår ihop.

google cardboard och hur man använder det

VR försöker lura din hjärna på samma sätt

Kartongen håller bildskärmen (i detta fall en telefonskärm) i ett perfekt avstånd till mina ögon. Skärmen delar sedan upp bilden i två så att varje öga fokuserar på varsin bild.

Denna typ av video eller bild kallas för stereoskopisk display. Den stereoskopiska displayen simulerar vad våra ögon gör under naturliga omständigheter. Den lurar våra hjärnor till att tro att det  vi ser är en 3D-bild. Allt detta genom att skapa en känsla av djup i vårt sätt att se på bilden.

Men kartongen i videon gör mer än att skapa en känsla av 3D.

När du flyttar ditt huvud runt som om du ser dig om i ett rum, så avslöjar den nya områden i den virtuella verkligheten.

Telefonen har ett par sensorer som uppger position och vinkel ungefär som en GPS, så den kan spåra hur huvudet rör sig. När du sedan flyttar runt ditt huvud så justerar telefonen bilden så att du får en känsla av att du inte bara tittar på videon utan att du även faktiskt kan röra dig i den.

LÄS ÄVEN: Playstation VR test

Varför vi inte lever i en virtuell värld

Så om det är så lätt att skapa en virtuell verklighet som att skjuta in en mobiltelefon i en kartong, varför lever vi då inte i en virtuell värld i dag?

Det finns ett par anledningar:

För det första är verkligheten mer än bara vad vi ser. Om jag verkligen vill känna att jag är på stranden, vad är några andra faktorer som jag skulle vilja lägga till? Känslan av sand mellan tårna, doften av vatten, ljudet av vinden och vågorna.

Ja, så även om vi kommit en bra bit på vägen så är vi inte riktigt där ännu och det bör dröja ett tag innan någon av dessa funktioner finns hos VR-glasögonen. Det skulle förmodligen då krävas något i stil av en vr dräkt som är kopplad rakt in i din hjärna.Men dessa är mycket svårare saker att skapa virtuellt än vision. Saker som haptik och vetenskapen om beröring kommer att hjälpa oss att bättre förstå våra verkliga sinnen för att sedan simulera dem i en virtuell verklighet.

Förresten kommer simulering av dessa andra sinnen som smak, lukt eller beröring så småningom att hjälpa oss att ta bort åksjukan som många människor som testat virtual reality glasögon idag känner. Dessutom vore det väldigt tidskrävande att skapa en helt omslutande virtuell miljö. Det är mycket mer än att bara filma en scen från två olika perspektiv för att skapa 3D-vision. Du måste skapa och fånga en hel tredimensionell värld där du kan gå runt och flytta huvudet för att se alla möjliga vyer. Flera företag har utvecklat speciell programvara och kameror för detta ändamål. Men det är fortfarande mycket dyrt och tidskrävande för att skapa detta av hög kvalité.

Virtual reality är riktigt coolt, men även om man skulle kunna skapa en helt perfekt virtuell verklighet. Så är det inget som kan ersätta den riktiga verkligheten vi idag lever i. Vi vill fortfarande uppleva vissa saker i det verkliga livet som exempelvis, snö och din första kyss.

Och som samhälle har vi bara börjat skrapa på ytan av de etiska och moraliska aspekterna av att skapa simulerade verkligeheter.

Så VR (Virtual Reality) kan se simpelt ut men det är mycket komplicerat och vi har idag bara öppnat den första luckan av många. Det häftiga är att ju bättre förståelse vi har av den verkliga verkligheten, liksom hur våra sinnen fungerar. Desto bättre virtuell verklighet har vi möjlighet att skapa.

Nu är Google cardboard bland de simplaste av VR headseten som finns på marknaden men de är väldigt lätt att förklara dem och de ger en perfekt inblick i hur det fungerar med VR. Sedan kan andra VR-glasögon som HTC Vive eller Oculus rift som är några av de ledande inom Virtual reality just nu vara något mer avancerade. Men det är mest funktioner samt prestandamässigt. Inget som egenligen behöver förklaras mer än att har du en bra dator ger den en bättre bild och upplevelse än vad en sämre dator gör.
För mer information och nyheter inom Virtual reality håll dig uppdaterad hos oss på www.VRcentralen.se

Vi vill gärna höra din åsikt

Leave a reply