VR Test – Vilket är det bästa köpet av VR-glasögon?

VR glasögon är något som snabbt ökat i populäritet den senaste tiden. Men det är inte alltid så lätt att veta vilken typ och modell som passar ens egna användande. Därmed har vi på VR Centralen testat alla VR-headset för att kunna skriva ner våra egna synpunkter och tankar kring de modeller vi testat. Du kan då på ett simpelt och smidigt sätt hitta de bästa vr-glasögonen för dig.

Du hittar all information om de tester vi gjort i vår nya köpguide för de bästa vr glasögonen & headset nedan. Den täcker de just nu mest hypade och populära modellerna som HTC Vive, Oculus Rift, Playstation VR och Samsung Galaxy Gear. Vi kommer hålla artikeln uppdaterad med ny information och även testa och lägga till de nya modeller som kan tänkas komma ut.

Våra tester är en kombination av vår egen upplevelse samt att vi tagit del av information från övrig världsledande teknikmagasin som TechCrunch, TechRadar, PCmag etc. Detta för att ge dig en så komplett bild som möjligt utifrån olika personers perspektiv och inte enbart vårt egna.

Test av de bästa VR-glasögonen

Topplistan

Längre ner på sidan kan du hitta en kortare recension av alla VR headset/glasögon vi testat. För att läsa varje test/recension i sin helhet klickar du på ”Läs hela recensionen”. (En länk som är placerad under stjärnbetyget på varje produkt).

 • Produkt
 • Betyg
 • Display
 • Upplösning
 • Refresh rate
 • Synfält
 • Spelplan
 • Inbyggt ljud
 • Inbyggd Mikrofon
 • Kontroller
 • Sensorer

Recension av alla vr-system

HTC Vive – De ultimata virtual reality glasögonen och vår bäst i test vinnare

Fördelar:
 • Ger bäst upplevelse
 • Intuitiva kontroller
 • Bas som gör att du kan röra dig i ett rum och samtidigt rör dig i den virtuella verkligheten
 • Hög skärmupplösning
 • Steam VR portal för tillgång till en drös med spel
 • Samarbeten med stora film och tv-serieföretag
 • Deras partnerskap med olika företag Bl.a Valve (Steam)

Nackdelar:
 • Priset
 • Kräver en kraftfull GPU
 • Inte lika bekväm som Rift


 

HTC vive med tillbehörSlutsats: HTC Vive’s VR-glasögon är till för de som strävar efter det bästa och de ger dig den ultimata virtual reality upplevelsen. De har ett stora antal samarbetspartners som bidrar till ett stort urval av bra speltitlar, filmer och appar. Klar vinnare i vårt test och därmed utsedd till ”Bäst i test”av oss på VR-Centralen.

 

Just nu finns det inget som kan slå HTC Vive på fingrarna. Tyvärr ligger de kanske en bit över de flesta vardagsanvändarnas prisklass. Men den upplevelse man får vara med om är utan tvekan otrolig och den har funktioner som de flesta andra VR glasögon saknar.

HTC vive är framtagna av just HTC i samarbete med Valve som bland annat äger Steam, något som är väldigt fördelaktigt då ett par så kraftfulla spelglasögon gör sig mest rättvisa i spel av hög kvalité. Något som Steam är kända för att producera. Redan nu bara ett par månader efter det att HTC Vive släppts i Sveige finns en hel del spel att tillgå och det lanseras nya spel som är Virtual reality kompatibla varje vecka.
Dessa är enkla att använda och smidiga att sätta upp. Mer om hur setupen av Viven går till kan du läsa i vår HTC setup guide.

HTC har även tagit Virtual reality ett steg längre genom att inkludera två baser med motion tracking som gör om hela ditt rum till en spelplan. Med dessa baser utplacerade så läser de av när du rör dig i verkligheten och därefter rör du dig även i spelet. Något som fungerar riktigt bra och gör att Vive lägger sig ett par steg före konkurrenterna och ett par mil före de billiga vr glasögonen på den svenska marknaden.

HTC Vive även kallad SteamVR headset har två stycken inbyggda skärmar om 1080 x 1200, en skärm till vardera öga som gör att det inte skall bli pixligt. Detta ger HTC en total upplösning på 2160 x 1200 vilket är en ratio på 9:5 istället många övriga headsets standard på 16:9. Något som ger en högre bild men som faller sig mer naturligt för ögonen och du kan smidigare bara använda ögonen till att titta upp istället för att kolla uppåt med hela huvudet.

Men de har inte bara satsat på spelarna

Nej HTC har ett flertal partners som Lionsgate, HBO, Google och National Palace Museum i Taiwan. De har förstått att för att få upp ett intresse av VR hos alla människor så är det inte spel som står i största fokus utan film. Hur snart vi kommer få ta del av film med möjlighet till VR vet vi inte.
Men om man ser till hur lång tid det vanligtvis brukar ta att göra en film så kan man tänka sig att om de gör en Virtual reality film så kan det nog komma att ta ännu längre tid. Åtminstone i ett så pass tidigt skede av tekniken.
Till HTC Vive medföljer:

1 x Vive Glasögon

2 x Handkontroller

2 x Motion tracking baser

4 x spel och appar

 

Playstation VR (PSVR)  – Grym upplevelse till bra pris

Fördelar:
 • Bra pris
 • Nästan PC prestanda
 • Bra urval av spel

Nackdelar:
 • Kommer inte med alla tillbehör (finns dock bundle)
 • Sluter inte riktigt tätt runtom
 • Kontrollerna missar tracking ibland

 

Playstation VR bildSlutsats: Ett billigt och bra vr-system med högkvalité. Även om upplevelsen kanske inte är optimal ännu eller lika imponerande som den på Vive så ger de en väldig snygg och bra spelupplevelse på en ps4 istället för en dyr kraftfull gaming dator.

 

Playstation VR Spelbutiken

Read review

4690 kr

Playstation VR

Efter en veckas spelande på den första konsumentversionen av playstation VR så måste jag säga att den helt klart ligger i framkant. Visst den har ett par saker som skulle kunna förbättras men som en första utgåva visar den helt klart att VR är fullt möjligt och väldigt roligt även på konsol.
Till en början verkade det som att HTC Vive och Occulus rift skulle som båda körs via PC skulle bana vägen för andra tillverkare att ta samma väg. Men som det innovativa företag Playstation varit från första början så visar de att VR på konsol är minst lika bra.

Sett till att Playstation tagit deras VR headset från ide till en fullt användbar produkt på bara 4 år så är produkten av högsta klass. Jämfört med att Vive och Rift tagits fram i över 6 år så har de lyckats riktigt bra att förmedla en högklassig prestanda och upplevelse till ett väldigt mycket bättre pris, cirka 1000-2000kr lägre än Occulus Rift.

De har en del problem – Det största är nog att du behöver köpa till motion kontroller och en kamera till ditt playstation 4 om du inte redan har dessa. Eller köpa Bundle paketet som innehåller alla delarna men då även ligger lite högre i pris. Något som dock kan vara positivt för de som redan besitter dessa artiklar och inte behöver betala mer för onödiga tillbehör.

Med denna instegsmodell till Virtual reality från Playstation får du en kraftfull upplevelse och jag tror helt klart att de kommer komma kontinuerliga uppdateringar som kan komma att örbättrar upplevelsen avseevärt då det gått väldigt fort fram och ändå producerat en riktigt bra slutprodukt. Men tyvärr tappar den kontakten med kontrollerna emellanåt då enbart en kamera används för att läsa av ljuset från dessa jämfört med HTC vives room-scale som ger dig inte bara större yta (ca: 2x) att röra dig på utan även att den håller konstant koll på vart du är tack vare de två baserna.

Tillgängliga spel – Om du köper bundle så får du kanske en av de bästa VR spelen jag testat. Playstation VR Worlds i vilken du kan uppleva fem i princip olika spel. Du kan komma öga mot öga med en stor vithaj, ”simma” omkring i yttre rymden, köra bil emot trafiken, försöka överleva i en framtida sport eller vara en del av en gangster thriller i Londons förort.
Ett annat spel som många

LÄS ÄVEN: VR Centralen, vi kan allt om VR.

Occulus rift VR – Hög kvalité och snabba uppgraderingar

Fördelar:
 • Perfekt passform
 • Bästa VR spelen
 • Konstant ökande antal av appar och filmer

Nackdelar:
 • Inga kontroller
 • Saknar rumsavkänning
 • Priset
 • Kan orsaka illamående

 

rift vr test av headsetetSlutsats: De kanske har tappat lite i jämförelse med Vive, men jag tror helt klart de kommer ta igen mark och det är nog inte omöjligt att de slutar på topp tillslut. Det stora utbudet av spel, appar och filmer talar för sig själv och ger dig ett obegränsat utbud.

 

Oculus rift vr

Ett par av de bästa och de populäraste vr-glasögonen på marknaden med sjukt bra prestanda.

Read review
Oculus Rift

Occulus Rift har vid sin tidiga release i början på March blivit omtalad med titlar som ”framtidens underhållning” och även jämförts med Apples realse av den första Iphonen.

Själv är jag inte riktigt lika imponerad och jag tycker att de har en bit kvar innan den kan bli omtalad på det sättet. Jag är dock rätt optimistisk till Occulus Rift då den är väldigt smart och välkonstruerad och tror helt klart de kan komma att bli ledande inom Virtual Reality headset i framtiden. Dessa uttalanden kommer dock lite för tidigt enligt min egen smak.

Deras handkontroll kommer lanseras redan den 6:e december och efter mycket väntan tror jag det kan vara vändpunkten för Rift och att det kommer ändra min syn på systemet. En annan funktion som lanseras samtidigt som Occulus Touch är Rift Sensorer. Något som gör det möjligt för roomscale avkänning, vilket betyder att du kommer kunna röra dig inom ett spelområde och samtidigt rör du dig i spelet.

Efter att ha startat som ett Kickstarter project och dragit in 2 miljoner dollar där vart de uppköpta ett av de största teknikföretagen, Facebook. De har sedan tagit det från idée till verklighet på lite mer än 4 år.
När du väl satt kopplat upp systemet mot din dator (som bör uppfylla de minimikrav som ställs, vilka är rätt höga) så tar själva installtionsprocessen ungefär 10 minuter. Därefter har du tillgång till ett stort antal spel som alla är längre än de längsta som just nu finns tillgänglig till HTC vive. Vissa är såklart bättre än andra men det fanns inget spel som jag riktigt kände var bortkastad tid/pengar utan alla var välgjorda och gav en bra upplevelse.

Jag ser inga konstigheter med att det är Vive och Rift som ligger i toppen när det kommer till prestanda och även då Playstation VR rankar högre på min lista i dagsläget, tack vare room-scale och kontrollerna tror jag att så snart dessa tillbehör lanserats till Occulus Rift får PSVR säga adjö till andraplatsen.

Samsung gear VR – Ett billigare alternativ för de med samsungmobil

Fördelar:
 • Riktigt billig
 • Imponerande platform
 • Ny efterlängtad hemknapp

Nackdelar:
 • Låg upplösning även med QHD-skärm
 • Färre tillgängliga spel just nu
 • Lägre prestanda och pixlig grafik

oculus samsung gear VRSlutsats: En billig och bra instegsmodell för de som inte riktigt vågar ta det stora klivet eller kanske inte har en riktigt kraftfull speldator eller konsol att utnyttja. Levererar en bra VR upplevelse som dock inte går att jämföra med konkurrenterna. Att Oculus haft ett finger med i matchen när det kommer till att skapa Samsung Gear VR har gett dem ett övertag mot andra portabla vr-enheter som drivs via telefonens GPU och skärm. 

Samsung gear VR

Read review

1290 Kr

Den nya Samsung Gear VR som introducerades i samband med Samsung Galaxy Note 7 är det självklara valet för alla er som har en av de kompatibla Samsung smartphone modellerna. Kika här för att se vilka modeller som är kompatibla med Samsung Gear VR. De håller en hög kvalité på både bild och upplevelse och du får du en riktigt bra 3D/virtual reality känsla för en mycket låg kostnad. Se video och bilder i 360 är coolt och väldigt underhållande i sig men det vi brinner för och det som gör att ett VR headset kan visa sitt rätta jag är, Spel. Och under spel levererar Gear VR i hög grad en riktigt fin bild även då det kan bli lite pixligt med dess lågupplösning skärm.
De kanske inte är lika bra som ovan nämnda modellerna men priset och att den är helt trådlös gör Samsung Gear VR till ett bra alternativ som instegsmodell. Även att tänka på är att de mer avancerade VR headseten använder sig av mycket kraftfullare GPU, tex dator eller konsol. Priset gör även att fler kan få uppleva en bra Vritual reality upplevelse, oavsett om du tycker om spel eller bara vill kika på film och/eller bilder.

Samsung gear VR är helt klart en av de bättre upplevelserna vi haft under våra test av VR speciellt de mer portabla Mobila VR enheterna. Tyvärr är de endast kompatibla med utvalda Samsung Galaxy telefoner vilket är ett stort minus för de som valt att använda sig av en annan telefontillverkare. Men för er som har möjligheten att använda er mobil till dessa VR glasögon så är det ett måste.

virtual-reality

Vad är VR (virtual reality) glasögon?

Ett VR headset eller VR glasögon som de även kallas är en ”låda” i var det sitter en skärm samt sensorer och i vissa fall används din egen smartphone. En virtuell låtsasvärld där du kan se bilder, film samt spela spel i 360 grader. När du spelar får du en känsla av att du är karaktären i spelet på riktigt, detta då du kan titta dig runt i spelets omgivning. Även om idéen till en virtuell verklighet fanns på bordet redan för över 10 år sedan så är det inte förrän idag som detta blir verklighet. Tekniken är nu mogen för att skapa dessa produkter och det inte bara för de som är ledande inom IT utan dessa vr-glasögon är inriktade på oss slutkonsumenter, även om det medför en hel del fördelar för företag.

Nu kan du enkelt få ta del av den fantastiska upplevelse som Virtual Reality har att erbjuda. Detta då det idag finns en del budget alternativ som kan fungera bra för den mindre kräsne användaren. Dessa duger bra som instegsmodell. Budget modellerna utnyttjar din telefons kärna, skärm och teknik för att leverera en okej virtuell upplevelse som kanske inte går att jämföra med de bästa glasögonen på marknaden, men de fungerar bra som just instegsmodell.

Med ett par virtual reality glasögon kan du se på film i 360 grader, se på bilder i 360 och spela spel alternativt använda andra appar för att njuta av dessa med full 3D känsla och detta är bara början av denna nya era. Dagligen släpps nya appar, spel & filmer med VR-stöd och användningsområdet är oändligt. Vi kan garantera att VR-tekniken nu är här för att stanna och utvecklingen kommer att blomstra de kommande åren. Bara under senaste året har bl.a Aftonbladet börjat använda sig av 360 graders filmning av deras nyheter. Vill du uppleva en brottsplats eller kika på när politikerna debatterar som om du själv vore en av åskådarna. Inga problem!

LÄS ÄVEN: Vad är VR och hur fungerar det.

Vad gör att Virtual reality är så roligt?

Förmodligen är det inte bara själva upplevelsen utan det är bredden på användningsområdet som lockar många. Idag är det kanske inte så pass utbrett ännu som det kommer vara i framtiden men vi här på VRguiden ser nya applikationer och program varje vecka som implementerar stöd för att kunna användas tillsammans med vr glasögon.

Jag faller snabbt tillbaka till min första 3D upplevelse på Legoland i början av 90-talet. Det var någon svävande figur framför ögonen på mig. Men att man sedan i framtiden skulle kunna röra på huvudet och bilden framför ögonen förändras, precis som det fungerar i den verkliga världen var för mig helt främmande. Men nu är vi där och utvecklingen går med stormsteg tack vare att stora företag som Google, HTC och Samsung plockat upp staffetpinnen tillsamans med bl.a Valve (Steam) för att producera så bra spelupplevelser som möjligt.

 

Att köpa VR glasögon i Sverige

Här hos oss kan du enkelt, snabbt och smidigt få all den nödvändiga information som kan vara avgörande vid ett framtida köp av VR glasögon. Det finns ett par saker du skall vara extra noga med när du går i köpetankar.

För att säkerställa att du får den upplevelse du strävar efter bör du inte gå och köpa vilket Virtual reality headset som helst utan vara noga med vad det är du vill ha i utbyte av dina pengar. I dagsläget finns det en uppsjö av vr-headset som drivs med hjälp av mobiltelefonen. Därför är det bra att se till att den produkt du bestämmer dig för att köpa är kompatibel med just din telefon.

Vill du ha en optimal upplevelse så bör du lägga lite extra pengar på ditt att köpa något av de mer framstående headseten som är optimerade och byggda för just virtual reality spel. Detta då de billigare mobila varianterna inte alls erbjuder samma upplevelse, kvalité eller utbud av spel. Självklart kan en billig variant vara ett bra köp i vissa fall men om du är ute efter att spela och uppleva den virtuella miljön fullt ut så är det helt klart värt de extra slantarna. Även att tänka på är komforten. Se även till att passformen och vadderingen är bra då du förmodligen kommer spendera en hel del tid med glasögonen på är även detta en viktig del av köpet.

Det populäraste modellerna har inbyggda skärmar och drivs via en dator/konso. Dessa är att föredra. Jämfört de som använder mobiltelefonens GPU och skärm så är dessa byggda för virtuell verklighet och ger således en mycket bättre upplevelse, samt att de erbjuder ett större utbud av film, spel och appar med en mycket högre prestanda.

Att hitta de bästa VR glasögonen är en personlig fråga som man bara kan svara på själv. Men vi hoppas kunna ledsaga er en bra bit på vägen mot ett bra köp av vr genom att tillhandahålla

 

 

Vi vill gärna höra din åsikt

Leave a reply