Test av Oculus Rift VR – Är de värda att köpa?

8 Total Score
Bra

Oculus Rift VR headset är riktigt bra och passformen är fenomenal. De sitter på plats bekvämt och ger därmed en helt otrolig virtuell upplevelse. Något som den saknar är kontroller och room-scale, detta kommer först den 6:e December och kommer förmodligen putta upp Oculus Rift minst en placering i vår topplista. Riktigt bra speltitlar, appar och filmer i mängder finns att välja mellan något som talar starkt för just dessa vr-glasögon.

Pris
7.5
Upplevelse
8
Prestanda
9
Spel
10
PROS
  • Fantastisk passform
  • Bästa speltitlarna
  • Snabbt växande utbud av filmer och appar
  • Uppdateras frekvent
CONS
  • Inga handkontroller
  • Saknar room-scale
  • Priset
User Rating: Be the first one!
Oculus rift vr

Ett par av de bästa och de populäraste vr-glasögonen på marknaden med sjukt bra prestanda.

Read review
Oculus Rift

Vårt betyg på Oculus Rift VR-glasögon

Oculus Rift levererar helt klart en riktigt bra virtuell verklighet och det är inte konstigt att de är så pass bra som de är då Facebook i ett tidigt skede köpte upp dem. De har tagit VR från ide till färdig produkt och dess största fördel är alla de speltitlar, filmer och appar som finns tillgängliga till just Rift VR. Dock tappar de en lite i jämförelse med konkurrenterna då de saknar handkontroller och room-scale (förmågan att röra sig i verkligheten och då röra sig i spelet). Något som dock kommer förändras fr.o.m 6:e December då de släpper sina handkontroller och vi har även fått information att en kamera är på ingång för att lösa det förstnämnda med room-scale. Men vi kan i dagsläget bara bedöma detta vr-headset utan dessa funktioner men hoppas att så snart de släpps kunna flytta upp Oculus Rift till en högre placering i vår VR bäst i test lista.

oculus-rift-vr-tech-virtual-reality-computer-3d-future

Oculus Rift – Där VR startade på riktigt

Någon gång på 90-talet introducerades jag för Virtual reality första gången, det var ett par gigantiska VR glasögon från Virtually. Men som många bra nytänkande teknologiska ideér var världen inte redo för dem ännu. Inte heller var teknologin mogen så utförandet vart dåligt, klumpigt och själva upplevelsen var väldigt suddig.
Nu är det år 2016, ungefär 20 år senare och redan har en handfull företag lanserat sina VR glasögon och det ser ut som fler ger sig in i leken för varje månad som går. Oculus Rift som startades som ett Kickstarter projekt och drog in 2 miljoner dollar för att förverkliga denna nya era lanserades till elektronik konsumenterna i March 2016. Detta efter 5 års arbete och även efter att ha blivit uppköpta av Facebook och deras grundare Mark Zuckerberg. Slutprodukten håller en väldigt hög kvalité och hör till gruppen av avancerade virtual reality enheterna och är byggd för just VR spel och film likt HTC Vive och Playstation VR. Därmed är själva enheten inte jämförbar med de billigare varianterna i som drivs via mobiltelefon likt Samsung Gear VR.
Det tog dem ungefär 3 versioner extra innan de äntligen kunde introducera Oculus Rift VR till oss slutkunder men timingen kunde inte varit bättre. Många som tittat på Pewdiepie’s videos på Youtube vet att Oculus rift är ett rejält underhållningscenter. Dess virtuella värld är magisk och den slutar aldrig att häpna mig. På de flesta punkter ger Oculus Rift dig chansen att njuta av VR teknologin när den är som bäst, med en kvalité som mobila VR enheter inte ens skulle kunna drömma om i dagsläget. Men även Rift har sina nackdelar och de skall jag förklara mer ingående snart…

Läs även: Playstation VR Test – Billigt alternativ med bra prestanda

oculus-rift-vr

Oculus rift vr

Ett par av de bästa och de populäraste vr-glasögonen på marknaden med sjukt bra prestanda.

Read review
Oculus Rift

Smidigt och enkel att komma igång

Oculus Rift headsetet är ett mycket mindre komplicerat VR-system än dess största konkurrent HTC Vive som vi testat i en av våra tidigare recensioner. HTC Vive har fler baser, kablar och annat som skall fixas iordning innan du väl kan komma igång med room-scale tracking och röra dig fritt inom spelområdet. Medans Rift enbart har en bas och på så sätt är mer passande till att sitta eller stå still på en punkt under spelandet och därmed kräver den bara en basenhet som läser av rörelser. Något som även gör den lättare att placera ut på ett skrivbord eller en tv-bänk.
Denna funktion gör dock att Rift tappar lite i känsla emot Viven, men den är åtminstone mycket simplare att placera ut och komma igång med. Så länge sensor-basen pekar rakt på ditt huvud så kan den tracka rörelserna av headsetet så länge du inte spelar spel som inte kräver en Oculus Touch kontroller. (Oculus touch kontrollen säljs separat).
Något som ingår i ditt Oculus Rift VR köp är dock en Xbox one kontroller, en trådlös dongel för att trådlöst kunna ansluta xbox kontrollern till din dator samt en liten Oculus remote som används till spel där enbart ett par få knappar och tryck behöver göras. Skönt nog kommer en Oculus Touch kontroller ut på marknaden snart nog, realse datum för denna är 6 December och jag skulle tippa på att prislappen hamnar runt 1500kr. Alla spel som finns tillgängliga just nu kan spelas med minst en av de två kontrollerna som medföljer Oculus Rift köpet.

Vi vill gärna höra din åsikt

Leave a reply