Billigast

Test av Oculus Samsung Gear VR – Det billiga alternativet är trådlöst

7 Total Score
Bästa mobila vr-glasögonen

Oculus Samsung Gear VR är ett kvalitativt vr-headset som har en hel del bra finesser. De kanske inte tåls att jämföras med de mer fullfjädrade vr-systemen , men som trådlös vr-enhet som drivs av en mobil är de helt perfekta. Inga liknande vr-enheter når upp till den standard som Samsung satt med Gear VR och vi kan förväntar oss tillbehör och uppgraderingar på löpande band.

Pris
10
Upplevelse
8.5
Prestanda
6
Spel
8
PROS
  • Bekväma
  • Trådlösa
  • Priset
  • Bra utbud av appar och spel
CONS
  • Lägre upplösning (då skärmen är avsedd för annat)
  • Kompletta spel är dyra
  • Enbart kompatibla med nyare Samsungmodeller
User Rating: Be the first one!
Samsung gear VR

Read review

1290 Kr

Vårt betyg av Oculus Samsung Gear VR

En riktigt bra vr-upplevelse till ett väldigt lågt pris är vad Samsung och Oculus har lagt fram på bordet. De kanske inte är en renodlad vr-enhet men som trådlösa vr-glasögon som drivs av en mobiltelefon är de helt klart fantastiska. Speciellt om du kanske inte har budgeten att lägga ut mellan 6000-20000kr på ett mer avancerad VR-system.

gear-4

Samsung gear VR är ett trådlöst vr-headset där man använder sig av mobilens skärm och GPU för att skapa en virtuell upplevelse åt användaren. Tvvärr medför detta även en del restriktioner i form av prestanda. Att jämföra Samsung gear vr med exempelvis HTC Vive eller Oculus Rift är därmed inte möjligt då dessa kräver kraftfulla gamingdatorer för att driva sina virtuella verklighet.
Men det finns såklart även fördelar med att ha ett par mindre och mer portabla vr-glasögon. De gör sig utmärkt på fester och under middagstillställningar då alla kan få en chans att på ett enkelt sätt uppleva den nya tekniken.

Oculus gear VR är ett samarbete bäddat för framgång

Ja så är faktiskt namnet egentligen då det är Oculus som i stora drag tagit fram modellen i samarbete med Samsung. En mindre smidigare modell var tanken med gear vr som skulle underlätta och nå ut till en större målgrupp då dessa är avsedda för mer vanligt användande som att se på en film, användas till appar och spela mindre krävande spel. Det finns en anledning till att de endast är kompatibla med Samsung telefoner. Samsung har tappat en del mot Iphone de senaste åren vad gäller Smartphones och därmed försöker de vinna tillbaka mark. Något som Gear VR definitivt gör i dagsläget.
Projektet inleddes tack vare samarbetet dessa två emellan och det kunde snabbt skörda resultat efter en raketlansering med stora försäljningssiffror som fortsätter att öka.

Varför skall man köpa Samsung Gear VR?

De har precis lanserat en uppdaterad version som introducerades samtidigt som Samsung Galaxy Note 7. De nya vr-glasögonen är inte specifikt avsedd för just denna nya phablet utan det är en uppgraderad version som gör de kompatibla med den nya telefonen. Bortsett från att de bytt till svart design så är det inget som skiljer de nya mot de gamla versionen åt visuellt. Men det finns en del andra förbättringar de gjort som kanske direkt inte är märkbara för det blotta ögat.

Skumgummit som sitter runtom har fått en uppgradering som ökar komforten men det har även blivit mer slitagetåligt och suger inte upp svett lika mycket som den tidigare varianten. Något som tas emot med öppna armar när du med full inlevelse slänger dig in i Vr-världen. Själva spännbandet som håller glasögonen på plats har även de uppgraderats för att ge bättre komfort under långa vr pass. Detta är ett par små implementeringar som gör stor skillnad hos en redan välfungerande produkt. En ny port för anslutning av framtida tillbehör har även lagts till. Något som kan indikera på att direktanslutna spelkontroller är på väg inom en snar framtid, kanske till och med kameror som den nya Gear 360.

gear-3

(USB adaptern som går att byta ut)

gear-5

(skapad tillsammans med OculusVR)

Den nya modellen är som sagt framtagen för att vara kompatibel med den nya galaxy note 7 som använder sig av USB-C anslutning. Så om du sedan tidigare äger en Gear VR och uppgraderar till någon av de nya Samsungtelefonerna som kommit/kommer så kommer dessa inte vara kompatibla med dina gamla glasögon. Det nya headsetet är dock backåtkompatibelt, vilket betyder att du kan använda de äldre telefonerna tillsammans med den nya modellen. Detta görs enkelt via en adapter som gör det möjligt att byta mellan USB-C och micro-usb. Det hela är väldigt simpelt: Du behöver bara ta bort den ena adaptern och skjuta i den andra. Tänk på att inte alla äldre modeller är kompatibla med Gear VR (varken den nya eller gamla modellen, kolla listan ovan för att veta vilka som fungerar).

Överlag så är Samsung gear vr ett bra substitut till de mer högkvalitativa vr-headseten som finns på marknaden. De tillför en komfort och kvalité på upplevelse som man inte hittar hos några av de övriga mobila vr varianterna. Den är välgenomtänkt och sensorerna ger väldigt bra respons på huvudets rörelser. Ett bra köp för de som äger en av de fungerande telefonerna.

Samsung gear VR

Read review

1290 Kr

Billigast
Vi vill gärna höra din åsikt

Leave a reply