Billigast

Sony Playstation VR test – Nu kan alla köpa kvalitets VR-glasögon

8.8 Total Score
Fantastisk!

Sony Playstation VR är bland de bästa vr-glasögonen på marknaden och de har speltitlar andra företag bara kan drömma om. En fantastisk upplevelse till ett mycket lägre pris än konkurrenterna. Kräver endast en PS4 konsol i jämförelse med HTC vive och Oculus som kräver en riktigt kraftfull gamingdator för att kunna användas fullt ut.

Pris
10
Upplevelse
9
Prestanda
8.5
Spel
10
PROS
  • Bra spelupplevelse
  • Robust och stabilt headset
  • Fungerar med tidigare teknik
  • Billigare än konkurrenterna
  • Redan nu riktigt bra titlar
  • Går att spela på både tv och vr samtidigt
CONS
  • Setupen kan ta tid och bli en aning frustrerande
  • Problem med tracking emellanåt
  • Lägre upplösning än konkurrenterna
  • Spelen kan vara rätt dyra
User Rating: 3.75 (1 votes)

Vårt betyg på Playstation VR testet

Att sätta upp alltihop var en ganska dryg process och det tog en hel del tid att flytta kameran samt kalibrera allting för att det skulle fungera som bäst. När man dock är klar med allt detta så, ja då är man klar och slipper gå igenom processen igen. Det är lite synd att det skall vara komplicerat och svårt då prisklassen samt lättillgängligheten av PSVR förmodligen gör att fler mindre tekniska personer kommer våga sig på VR. Men upplevelsen betalar tillbaka för varje krona och minut spenderad till att sätta upp hela systemet. Eftersom den är mer robust så slipper man problemet med att behöva gömma undan den efter varje gång man använt headsetet vilket i sin tur skulle kunna resulterat liknande ps3 move controllerna (som du nu kommer vilja leta fram till playstation VR) som blev liggandes i någon byrålåda. Dett medför även att de blir mer använda då vänner och familj säkerligen kommer bli intresserad när de ser dina nya framtidsglasögon ligga framme. Att det sedan är väldigt lätt att komma igång då du direkt får upp PS-home skärmen när du startar spelet istället för att behöva sätta igång allt utan headsetet för att sedan kunna spela. Spelen varierar rätt bra i pris men jag tror att om det blir en säljsucceé så kommer fler tunga titlar hoppa på tåget och priserna kommer därmed falla allt eftersom utbudet växer. Om Virtual Reality nu blir så stort kvarstår att se och självklart hoppas jag att det når ända hem till ”normala svensson” i sofforna så att det fortsätter att utvecklas. Det sägs att VR skall ersätta ”3D” och är det någon produkt som finns i dag som skall kunna göra detta så är det just Virtual Reality headseten.

Framtiden checkar in till konsol med PSVR och det levererar

År 2016 skulle bli ”året för virtual reality”. Men nu är vi 10 månader in och det vi sätt hittills är otillgänglighet, höga priser och kravet att ha en riktigt dyr kraftfull dator för att ens ha en chans att få testa VR på riktigt.
Än så länge har de inte nått ut till massorna, de har knappt nått ut till gamers då prislappen på bara VR headsetet legat på runt 5000-9000kr sedan kräver de en kraftfull PC som i bästa fall kan fås för runt 8000kr. Så totalt landar det på runt 14000 kr om du skall köpa allt från grunden. Inte precis något som lockar de stora folkmassorna utan mer de som mig som är väldigt insatt och väntat i flera år på att få testa dessa VR glasögon.
Playstation VR är vändningen för detta och även drivs med hjälp av din nuvarande PS4 konsol eller så kan du köpa en för en för ungefär en tredjedel, ca 3000kr. Något jag tror och hoppas skall leda till att fler får möjligheten att uppleva VR. Självklart så finns det ett par nackdelar med att driva PSVR över en konsols GPU, men att lösa dessa är inte värt 8000 kr enligt mig.

Priset på Sony’s Playstation VR till PS4 är till för att locka alla

Priset går inte att jämnföra med konkurrenterna som båda ligger avseevärt högre, HTC Vive VR runt 9500kr och  att köpa Oculus Rift VR går på runt 6800kr. Därmed är Playstation VR glasögonen bland den bästa upplevelsen du kan få för pengarna och de kostar ca 4600kr. Värt att tänka på är att du behöver ha en Playstation kamera för att använda room-scale och två motion kontroller(Rörelsekontroller), något du kanske redan har undanstoppat i en garderob tillsammans med din gamla PS3. Det finns även ett bundle paket där kameran ingår och vi förutsätter att det snart även kommer en bundle med både kamera + Motion kontroller. Annars ligger dessa på cirka 500kr nytt, eller så köper du ett par begagnade som jag gjorde förra julen för runt 200kr. Dock kan denna nya efterfrågan nu när PSVR släpps öka priserna en del.

Min upplevelse då jag testade Playstation vr glasögonen

Inledningsvis så märker man direkt att det är Sony som skapat detta headset med oss elektronik konsumenter i åtanke. De är robusta och klarar av att slå till eller att tappas utan problem, något jag ofrivilligt testat ett par gånger. Banden som håller headsetet på plats är robust och använder annorlunda elastiskt material istället för de plastband och skumfyllda banden som används hos konkurrenterna. Något som resulterar i en väldigt bra passform och även att de sitter riktigt skönt under en längre tid. Även om nacken kan kännas lite spänd efter ett par timmars användande.
testar-ps-vr
En annan sak som utmärker PS VR glasögonen är att jämfört med konkurrenterna kan du ställa in headsetet före det att du måste ta på dig själva enheten. Skärmen kan även justeras så du enkelt kan ha på dig dina vanliga glasögon i VR headsetet.
Skärmen som används i Sony playstation vr är en av dess nackdelar. Tack vare det mycket billigare priset så använder de en OLED display som ger 960 x 1080 pixlar per öga. Något som är lägre än konkurrenterna HTC vive, oculus rift och t.o.m Samsung gear VR om du använder dessa med en mobil som har Quad-HD skärm som Note 7. Men skärmen är av så pass bra kvalité att det inte direkt märks någon speciell skillnad. Den har även en lägre synvidd på runt 100 grader, där konkurrenterna ligger runt 120 graders synvinkel. Men inte heller detta är något jag tänkte på då man är mitt uppi något av de bra flaggskepps-spelen till PS4.
Dess uppdateringsfrekvens ligger högre än konkurrenternas. 120 Hz refresh rate ger minimal latency (fördröjning) även vid de kraftfullaste av huvudrörelser. En högre refreshrate ger mer flyt i spel och hela den virtuella upplevelsen blir mer verklig. Själva grafiken i spelen är även den en av nackdelarna på PSVR. Den drivs av en konsol och inte en kraftfull speldator med ett grafikkort avsett för att spela de mer krävande spelen i högsta upplösning och som inte sällan kostar runt 5 gånger så mycket. Därmed kan man se skarpa hackiga kanter här och där, men inget man tänker på om man nu inte som jag letar efter det. Det finns även en del mjuka, aningen blurriga object runt om i spelen. Det är väldigt tydligt att de inte kan hålla samma kvalité på den lilla bildskärmen i headsetet om man jämför med bilden och grafiken man får uppleva när man spelar på en bra tv-skärm. Men alla spel och helheten av den virtuella uppleelsen man bjuds på drar in en direkt och man måste verkligen tänka på dessa små grafiska tabbar för att lägga märke till dem.
De levereras med ett par in-ear hörlurar som levererar en bra, men inte spektakulär ljudupplevelse. Den vänstra hörlurssladden är kortare än den högre för att du snabbt ska veta vilket öra de skall in i när du har headsetet på huvudet. Självklart finns möjligheten till att använda ett par egna hörlurar för att öka på upplevelsen, men de medföljande in-ear hörlurarna gör det möjligt att köra igång direkt när du får hem förpackningen. Jag själv skulle köra på ett par over-ear stora hörlurar som stänger ute omgivningen och ger ett bättre surroundsound.

Själva installations processen (Setupen) av PSVR

Som jag nämnde ovan är en av nackdelarna med PS VR att du behöver äga eller köpa till två motionkontroller samt en kamera för att få ut den fulla upplevelsen. Du kan även använda en av din Dualshock 4 kontroller (som medföljer ditt PS4 köp) för att spela men då tappar du en hel del av själva grejen med Virtual Reality. Kameran kan du dock inte klara dig utan och för de som inte har en kamera så finns den att köpa lös för ca: 500-600kr. Den finns i två olika utföranden, den fyrkantiga första versionen eller den helt nya runda versionen.
Att slutföra hela installationsprocessen rätt är ett måste och det är där nästa och kanske den största av nackdelarna träder i kraft.
ps-vr-test
Playstation Virtual reality teknologin tar en genväg. Istället för att använda dyra IR-sensorer och infraröd laser för att läsa av dess rörelser och position använder den sig av ljus från en rad av LED lampor på headsetet som sedan läses av kameran som redan var uppfunnen. På så sätt har de kunnat hålla priset nere trots att den håller en hög kvalité på upplevelsen. Dock tror jag att det i framtiden kommer implementeras en funktion till att använda 2 kameror samtidigt för att förbättra förmågan att ta upp lampornas ljus i 360 grader, då en kamera i dagsläget kan tappa kontakten med handkontrollerna (inte headsetet) stundtals. Detta speciellt om du står med ryggen mot kameran och rör handkontrollerna framför bröstet. Denna lösning är väldigt smart och framförallt billig, speciellt för de av oss som redan besitter dessa (vad vi trodde utdöda) produkter. Men det ger lite restriktioner på att inte ha alltför ljust i rummet för att öka upptagandet av enheternas ljuskällor. Det kan även uppstå problem med speglar, klart glas som kan reflektera ljus och på så vis göra det svårt för kameran att spåra LED-lamporna korrekt. Alla enheterna har självklart även interna spårningsanordningar men dessa är långt ifrån perfekta eller optimala.
Till en början plågades jag med den dåliga trackingen av kontrollerna, men efter att ha flyttat kameran från sin ordinarie plats under TV:n till hörnet på rummet samt att jag dämpade belysningen och tog bort annan teknik som kan ha blinkande lampor etc så vart det en klar förbättring. Efter ett bra tags spelande så började jag känna mig lite yr i bollen, men det var ingenting motför när jag tog av mig PSVR headsetet. Då kickade verkligeheten in och jag var tvungen att lägga mig på rygg i soffan en stund för att plana ut, lite smått illamående får man alltid ta efter man spelat någon timma.
Jag testade både den nya runda kamera och den gamla utan att jag märkte att den ena var bättre än den andra. Till slut när jag flyttade kameran från originalpositionen så förbättrades spelupplevelsen avseevärt och den höll mycket bättre koll på kontrollerna.

Kontrollernas spårning buggar och tappar kontakten

Till en början kändes det hopplöst och kontrollens navigationssystem fungerade långt ifrån optimalt. Något jag blev förvånad över då de 20-tal demospel jag testade med PSVR när det fortfarande var i utvecklingsstadiet och gick under kodnamnet Morpheus utan minsta problem med trackingen oavsett ljus i rummet eller liknande. Jag har läst att andra prövat olika konsoler och liknande utan bättre resultat så jag tror ganska säkert på att det kommer komma en firmware update i efterhand för att fixa till dessa problem. Så länge får man pröva sig fram tills dess man tycker sig hitta bästa position på kameran, min bästa position var att ställa den i hörnet av rummet. Detta drabbade mest Batman : Arkham men trots att det kanske inte flöt på som önskat då så fungerade det bra och var riktigt roligt. Andra spel märkte jag knappt av det i. Så min slutsats där är att det är något i själva programvaran som gör att vissa spel har svårare att styra och spåra det man gör i verkligeheten för att sedan föra över detta till rörelser i spel. Playstation VR är fortfarande i ett tidigt stadie och förmodligen kommer de ta tag i detta inom en rätt snar framtid.
Resten av installtionen flyter på rätt så smidigt, du får en uppsjö av kablar samt en processor som dessa kablar skall kopplas in i, för att sedan koppla in processorn i ditt Playstation 4. Den har en extra ingång för HDMI så du kan spela vanliga spel på tv:n även fast du har PSVR inkopplat och avstängt.

LÄS ÄVEN: Vi testar Oculus rift – Är de ett bra köp?

Playstation VR spel och upplevelsen

VR worlds till ps VR

Efter det att hela installationsprocessen är avklarad är det dags för att få ta del av alla upplevelser PSVR har att erbjuda. Det finns en hel del filmer och appar som tillåter VR men det är med just spel som du får se dess bästa sidor. De spel som släppts nu (som jag tillåts tala om) är riktigt välgjorda rakt igenom och spelupplevelsen är helt klart bland de bästa i alla dessa spel. Jag spelade BattleZone en hel del, ett spel gjort av Rebellion Software där du sitter i en tank och skall eliminera dina motsåndare.
Bortsett från BattleZone så får du tillgång till Playstation VR Worlds som är ett handplock av små spel där du kan åka ner till havets botten och attackeras av en haj, eller åka rutschkana nedför ett berg i en väldig fart samt ett par till. Helt något att introducera vännerna till VR med då alla kommer tycka det är roligt, skrämmande och imponerande.
Ett liknande spel är Until Rush of Blood som är ett berg och dalbanespel som tar dig igenom ett flertal skrämmande scenarion. De flesta spel till PSVR håller en högre och bättre kvalité på både upplevelse och idé än vad många spel till Rift och HTC Vive gör. Att det är en konsol man spelar på gör även att de lättare kan få tag på de bästa speltitlarna då de redan har gjort grundjobbet med att knyta kontakter och det är i slutändan de som har de bästa spelen som brukar gå ut som vinnare, oavsett om det i dagsläget finns en del buggar.

Playstation VR Spelbutiken

Read review

4690 kr

Playstation VR
Billigast
Vi vill gärna höra din åsikt

Leave a reply